Nytt öga igen – Pub Night med Nordic Club – Borobudur/Yogyakarta

I början av oktober var det dags för ögonoperation igen. Fick ny lins på högra ögat och det känns som en stor lättnad! Fick vänja mig att vara utan glasögon en månad och bara använda läsglasögon. Oj, vilket bollande med glasögon av och på!

Denna gång bodde jag två nätter hos vännen Susanne Johansson och sedan med Anders på hotell. Alltid så kärt att komma tillbaka till Singapore.

Bostadskomplexet The Pinnacle

Pub Night med Nordic Club på Hotel Kristal i Jakarta – alltid ett populärt evenemang.

Lagom till hemgång fick jag celebert sällskap på puben… Mr Barack Obama har indonesiska släktband och har varit elev på Jakarta Intercultural School – samma skola som Maria går på.

När tillfällen ges flyr vi vardagen i Jakarta och ser oss om i Indonesien. Denna gång en helg i mitten av oktober till Borobudur och Yogyakarta. Och vad gör man på dessa platser? Beundrar gamla och historiska byggnadsverk i soluppgång och solnedgång.

I Borobudur bodde vi på ett litet och ganska mysigt hotell – Shankara Borobudur.

Promenad i Borobudur. Dessa orter ligger dryga 50 mil öster om Jakarta mitt på Java. Luften är betydligt behagligare att andas när man kommer bort från storstaden.

Morgonen därpå blev vi hämtade mycket tidigt för att vara på plats vid soluppgången vid de gamla templen i Borobudur. En fantastisk upplevelse!

Borobodur (indonesiska: Candi Borobudur) är ett buddhistiskt tempel nära Yogyakarta på ön Java i Indonesien. Det byggdes under 700- och 800-talet e.Kr., men övergavs successivt och började förfalla när öns maktcentrum flyttade till östra Java runt år 1000.
Templet mäter hela 55 000 kvadratmeter och upptogs 1991 på Unescos världsarvslista, framför allt på grund av sin rika utsmyckning. Det är Indonesiens mest besökta turistmål, och tillika det största byggnadsverket på södra halvklotet. Källa: Wikipedia.

Dagen fortsatte med färd till Yogyakarta. Där besökte vi Keraton of Yogyakarta – Sultanens palats – och Tamansari – sultanens kungliga trädgård med en stor badanläggning. Tamansari betyder “en vacker trädgård”. Den byggdes ca 1760 e. Kr. Platsen fungerade både som ett skyddsområde, en religiös plats och rekreations- och viloplats.

Senare på eftermiddagen fortsatte vi mot nästa stora tempelområde – Prambanan. Vid detta tempelområde fick vi se solen gå ner samma dag. Följande är kopierat från Wikipedia:

Prambanan är det största hinduiska tempelområdet i Indonesien. Det ligger i mitten av ön Java, omkring 18 km öster om Yogyakarta.

Tempelkomplexet byggdes omkring år 850 av antingen Rakai Pikatan, kung av den andra Mataramdynastin eller Balitung Maha Sambu under Sanjayadynastin.

Inte långt efter dess färdigställande, övergavs templet och började förfalla. En rekonstruktion av området gjordes 1918. Huvudbyggnaden stod dock inte klar förrän 1953, då det, på grund av stöld och återanvändning, är så när som omöjligt att hitta de ursprungliga stenarbetena. Ett tempel återuppbyggs endast om minst 75% av ursprungsstenarna finns. Därför är idag endast grundmurarna av de flesta mindre helgedomar synliga och de kommer inte återuppbyggas.

Prambanan är sedan 1991 ett världsarv och ett av de största hinduistiska templen i Sydostasien. Det karaktäriseras av sin stora spetsiga arkitektur, typisk för denna religions tempelbyggnader, och av den 47 meter höga centrala byggnaden innanför ett stort komplex av fristående tempel.

Templet skadades av jordbävningen på Java i maj 2006. Tidiga fotografier visade att även om komplexet tycks vara strukturellt intakt, har det fått betydande skador, med stora stenstycken, inklusive skulpterade sådana, spridda över marken. Templet stängdes därför för allmänheten till dess skadornas omfattning fastställts. Ledningen av Yogyakartas arkeologiska skyddsbyrå sade att “det kommer att ta månader att identifiera skadornas storlek”. Senare samma år återöppnades Prambanan, dock är området alldeles intill templet fortsatt avspärrat av säkerhetsskäl.

Man hinner med mycket under en helg ibland.

Gatumusikanter är underhållande när man är fast i bilköer…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.