I havsbandet runt Ålands hav – Boden – SWEAs Sverige-middag i Västerås

Vad jag njöt av vackra Sverige under sommaren! Anders och jag tillbringade några kravlösa dagar på Singö i Roslagen i Stockholms norra skärgård. Singö ligger ute i havsbandet granne med Ålands hav. Vi bodde i en enkel campingstuga på Singö Camping.

Riktigt rogivande att bara åka omkring lite planlöst och hitta en solig klippa att vila på.

Underbar svensk natur!

Växtligheten på balkongen tilltar… Snart skördar vi!

Maria kom till Sverige endast en vecka under denna sommar – veckan som vi åkte till Farmor och Farfar i Boden. Även Christines pojkvän Isak följde med.

Det blev utflykt till Storforsen utanför Älvsbyn. Det är mäktigt att se vattnet forsa fram. Vilka krafter naturen har!

Ett annat resmål i närheten av Boden som blivit en favorit är Café Rävasten i Vändträsk. Denna dag kunde vi sitta ute i trädgården och njuta av solen.

Min nära åtta veckor långa sommar i Sverige började gå mot sitt slut. Hem till lägenheten i Mörby och börja tänka på packning och att alla inköp är gjorda (ostar, kaffe, tidningar, lösgodis, Marabou chokladkakor…. ja, det det är nog det viktigaste!)

Men ett evenemang återstod: SWEAs Sverige-middag i Västerås den 3 augusti när Årets Svenska Kvinna ska få sin utmärkelse och SWEAs stipendiater ska premieras. Anders körde mig till Västerås på torsdagseftermiddagen.

Första kvällen tillbringades på Västerås Slott där vi fick en lättare buffé och levande musikunderhållning. Vi avnjöt även en modevisning av snygga och färgrika kläder från en av SWEAs annonsörer Camilla Thulin Design, proffsigt framfört av Västerås-Sweor.

Fredagen bjöd på en solig och skön dag med båtresa till vikingabyn i Frösåker. Där möttes vi av den entusiastiske vikingakännaren och krögaren John-Erik ”Puh” Kockum som driver konferensanläggningen Frösåkers Brygga och Vikingaby. Han berättade mycket engagerat om vikingatiden. Vi fick också gå ombord på ett rekonstruerat vikingaskepp och kunde känna historiens vingslag. Därefter fick vi njuta av en mycket god lunch – torskfilé med skirat smör, riven pepparrot och kokt färskpotatis. Kan det bli så mycket mer svenska smaker?

Senare samma kväll blev det så dags för stipendieutdelning till stipendiaterna och hedersutnämnande av Årets Svenska Kvinna. Ett rörande tal hölls tillsammans med ett vackert bildspel om Årets Svenska Kvinna 2018, avlidna glaskonstnären Ulrica Hydman Vallien. Talaren var Bertil Vallien, änkeman efter Ulrica. Det var nog inte ett öga som var torrt under det talet.

Ett mycket intressant tal hölls av Dag Blanck, professor i nordamerikastudier. Dag berättade att han delar sin arbetstid mellan Uppsala Universitet (Svenska institutet för Nordamerikastudier, engelska institutionen) och Augustana College i Illinois utanför Chicago, USA. Där, på Augustana College, finns ett forskningsinstitut för svensk invandringshistoria – Swenson Swedish Immigration Research Center. Där samlas numera också SWEAs historiska material.

Alla Sweor samlade inför galakvällen på Elite Stadshotellet i Västerås. Mannen i mitten är Västerås ordförande i kommunstyrelsen, Anders Teljebäck.
Foto: Stefan Nilsson Västerås

Ja, vilken sommar jag haft! Har gärna kunnat stanna kvar längre. Men längtade ju mycket efter att få komma tillbaka till Foxy. Och även katterna Fred, George och Cedric förstås. 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.