Sköna dagar på Arholma

Under vår tid som utlandssvenskar, har somrarna i Sverige varit utan måsten. Vi har tagit dagarna som de kommer och döttrarna har ju blivit äldre och behöver inte hänga med mamma och pappa längre.

Några dagar i juli tog Anders och jag båten från Simpnäs ut till Arholma i Stockholms norra ytterskärgård. Vi bodde på Arholma Nord med havet som närmsta granne. En kort promenad från hamnen genom en lummig skog och vi var framme.

Arholma har ju en militär historia. Batteri Arholma – vad är det?

Ett stycke svensk militärhistoria

Strategiskt placerad vid havet på ön Arholmas norra spets ligger Batteri Arholma. Batteriet byggdes för Kalla kriget och stod klar 1968. Det är en stor kustförsvarsanläggning med en 10,5 cm tung kustartilleripjäs.
Här blickar den ståtliga kanonen ut över Ålands hav och i berget under gömmer sig en stor anläggning med logement, stridsledningslokal, kök, sjukvårdslokaler, kraftaggregatsrum etc. Anläggningen var topphemlig och mobiliserade 340 man. Svenska officerare och värnpliktiga hade uppgiften att hejda Sovjetunionens landstignings- flotta och skydda Sverige mot en fientlig invasion. Källa: https://arholmanord.se/batteri/

Så vacker natur! Man ser sig aldrig mätt.

Oväntat besök en dag! Anders, Helena och Sofie dök upp. Naturligtvis Enzo också.

Åker gärna tillbaka till Arholma. Vi mådde gott där. 🌼🚤😎

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.