60 år!!! 🎉🥂🍾

Visst låter det mycket??! Men det är bara att inse fakta: både Anders och jag nådde den eminenta åldern av 60 år i våras… Runt min födelsedag i april åkte vi till övärlden runt Drakarnas ö i Indonesien – Komodo Island.

Vi flög till Labuan Bajo på ön Nusa Tenggara Timor i Floreshavet. Därifrån färd med mindre båt till ön Seraya och Sudamala Resort. Där bodde vi i en liten enrumshydda direkt på stranden.

På en sådan här resa råder oftast ren och skär avkoppling. Inga måsten, man tar dagarna som de kommer. Anders gillar att dyka, så det får han göra. Jag snorklar lite om andan faller på. Läser en bok, en tidning, strövar efter stranden och letar strandfynd.

Solnedgången var magisk från ön! Vi gick upp till Sun Set Point Bar, tog en drink och njöt av solens sista strålar.

Vår utflyktsdag blev en kombinationsresa. Anders fick dyka, jag fick beskåda en vidunderlig utsikt från Padar Island.

Under dagen stannade vi också till på Pink Beach – som inte alls var särskilt rosa – och på Komodo Island, vars innevånare man inte vill möta ensam; komodovaranen. Komodovaran (Varanus komodoensis) är en art i ödlefamiljen varaner. Den finns på ön Komodo och några angränsande öar. Arten är världens största nu levande ödla med en normallängd på 2–3 meter och en vikt på omkring 70 kg. Komodovaranen upptäcktes av forskare från västvärlden först år 1910. Ödlornas storlek och rykte gjorde dem tidigt till populära zoodjur. I vilt tillstånd har deras utbredning minskat på grund av mänsklig inverkan på deras levnadsmiljö, och de listas idag som sårbara av IUCN. De är skyddade under indonesisk lag, och en nationalpark, Komodo nationalpark, grundades för att gynna skyddsåtgärder. Fakta från Wikipedia.

En underbar dag på böljan den blå och med många fantastiska intryck! 😎🚤

En liten miss från management på resorten: Anders hade bett om lite uppvaktning för mig vår första kväll som var min födelsedag. Av det blev inget… 😏Men den sista kvällen, när vi hade lämnat restaurangen efter middagen, kom en servitör till mig och önskade “Happy Birthday” med en chokladtårta! Jaja, bättre sent än aldrig…! 🎂

Jul och nyår i Jakarta – mellandagar på Bali

Så kom de till oss igen även denna jul – Christine och Isak. Så roligt att ha dem hos oss igen. Christine är alltid så spänd på om Foxy ska känna igen henne. Men det är klart hon gör! Det är ju en av hennes mattar ju.

Julaftonen hos oss bestod av god mat och dryck och trevlig samvaro. Inga julklappar alls. Den bästa julklappen är att få vara tillsammans!

Precis som förra året lämnade vi Jakarta och åkte till Bali under mellandagarna. Det är så skönt att komma bort från Jakarta och kunna få se havet och andas friskare luft! Vi hyrde en privat villa med pool precis som förra året.

Vädret är inte alltid strålande och soligt i Indonesien så här års. Det är ju mitt i regnperioden. Men det innebär inte att det regnar hela tiden.

Ungdomarna hyrde chaufför och gav sig av på utflykt till trakterna runt Ubud mitt på Bali. Fantastiskt vackert med vackra vyer över risodlingsterasserna. Vackra flickor också…

Trots lite sämre väder hade vi det så skönt ändå. Kopplade av vid olika strandbarer, vilade blicken på havets vågor, tog någon öl och något att äta. Strosade runt på gatorna och bara njöt.

Det är dagar som dessa man får minnas i framtiden…

Lagom till Nyårsafton var vi tillbaka på Astoria Residence. Samma upplägg som på julafton: god mat och dryck och trevlig samvaro.

Gissa den som vackrast i landet är…?

Efter arbets – och nöjesdagarna i New Delhi, åkte en del av oss med på en extra resa. Vi gjorde den sk Gyllene Triangeln: Delhi – Jaipur – Agra. Tidigt på morgonen kl 4.30 lämnade vi New Delhi och åkte minibus mot Jaipur.

Väl framme i Jaipur besökte vi Amer Fort strax utanför Jaipur City. Detta fort började byggas år 1592 och har en blandning av hinduiska och mogulska arkitektstilar. Direkt skulle vi ställa oss i en kö för att på en elefants rygg transporteras två och två upp till fortet. Nu, så här i efterhand, känns det väl inte som att det var en bra idé med tanke på att djuren far illa av det…

Amer Fort med vacker utsikt över bergen runtom.


Efter rundvandringen på fortet avslutade vi med bilfärd i jeep ner till bussen igen. Trångt på gatorna när man ska samsas med elefantekipagen också.

Det är tragiskt hur elefanterna får arbeta för turisternas skull. Men de är vackra att se på. Jag har hittat info på internet att förhållandena och behandlingen av elefanterna klart har förbättrats de senaste åren. De får bara vara aktiva tidiga morgnar fram till kl. 11.00. Sedan blir det för varmt. Men personer från Ethical Treatment of Animals i Indien försöker få stopp på dessa elefantridningar. Det vore ju det bästa!

Hotel Taj Jai Mahal Palace i Jaipur

Efter Fort Amber åkte vi till vårt hotell – Taj Jai Mahal Palace – och checkade in. Vi kände oss som kungligheter att få bo i detta vackra palats!

Gatuliv i Jaipur! Rörigt – spännande – livligt!

På vår femte dag på vårt indiska äventyr kom vi till ett muslimskt arkitektoniskt mästerverk – kejsarpalatset Fatehpur Sikri – den övergivna spökstaden. Övervägande röda sandstensbyggnader som inkluderar både hinduisk och muslims stil. Det omfattar ett stort palatsområde och en av Indiens största moskéer. Det byggdes på  1500-talet av stormogulen Akbar den Store men lämnades snart efter hans död på grund av vattenbrist.  Delvis fakta från Wikipedia.

Vidare mot nästa sevärdhet – Agra Fort – Röda fortet i Agra. Fortet uppfördes ursprungligen ca år 1156. 1558 till 1573 återuppbyggdes fortet under Akbar den Store när denne utsåg Agra till sin huvudstad. Bygget slutfördes 1605 under  Shah Jahan. 1648 flyttades huvudstaden åter till Delhi och fortet förlorade i betydelse. Idag används delar av fortet till Indiens försvarsmakt. Fakta från Wikipedia.

Från ett av fönstren ser man ut över nejden och i därborta i horisonten ligger hon – den som är vackrast av dem alla… Det blir morgondagens höjdpunkt.

Så blev det dags för resans absoluta höjdpunkt: besöket till Taj Mahal! Detta fantastiska byggnadsverk som kärleksfullt tillägnats en enda kvinna efter hennes död.

Taj Mahal i Agra

Shah Jahan var härskare över mogulriket under dess blomstringstid. När hans andra maka Mumtaz Mahal dog 1631 i samband med att hon födde sitt fjortonde barn, sörjde Shah Jahan så intensivt att han beslutade att uppföra ett stort palats till hennes minne som blev kallat Taj Mahal. Uppförandet av mausoleet inleddes kort efter Mumtaz död. Huvudmausoleet stod färdigt 1638, och de omgivande byggnaderna och trädgården färdigställdes fem år senare. Fakta från Wikipedia.

Ja, detta var en resa med många spännande, vackra och smakrika intryck.

I Sagolandet Indien!

Dagsprogram för fruar

En av dagarna hade vi fruar ett dagsprogram för oss själva. Det började med bussfärd runt House of Parliament, presidentpalatset och på New Delhis bredaste aveny – Rajpath.  

Besök vid Qutab Minar – en minaret i New Delhi och tillika den högsta byggnaden med sina 72,5 meter. Bygget av minareten påbörjades år 1199. Sedan 1993 med på UNESCOs världsarvslista.

Bahá’ís tillbedjans hus i Delhi eller Lotustemplet är ett tempel uppfört i vit marmor i form av en lotusblomma. Det är byggt under åren 1980 – 1986.

Vidare till Humayuns Grav, arkitektoniskt en föregångare till Taj Mahaj. Humajuns grav i Delhi är den första stormannagraven på indiska halvön.Daterad ca 1570. Är också med på UNESCOs världsarvslista sedan 1993.

Dagens sista besök blev till Agrasen ki Baoli – en vattenreservoar från ca 1400 som är New Delhis äldsta monument.

Dagen avslutades med en god lunch hemma hos Elisabeth. Entrén var vackert smyckad med levande ljus och blomblad från rosor, jasmin och tagetes. Så vackert!

Diverse fakta är kopierade från Wikipedia.

Sagolandet Indien

Pappas bror och min farbror Rune bodde en period i Indien när jag var liten. När han ibland berättade om landet för min bror och mig kallade han det alltid för Sagolandet. Nu förstår jag varför. Många vackra byggnader är som tagna ur sagans värld.

Jag fick möjlighet att följa med Anders på, delvis, en tjänsteresa till New Delhi en vecka i november. Alla utflykter och besök till olika sevärdheter bekostades privat.

Redan första morgonen gav vi oss av tidigt för att få känna på pulsen i New Delhi. Vi delade upp oss i två grupper.

En intressant dag på många vis. Vi besökte duvfångare, åt indiska rätter på en litet lokalt matställe, besökte ett litet tempel.

Väldigt många intryck denna dag och svårt hålla redan på namnen på de platser vi besökte med vår ivrige guide. Jag låter bilderna tala istället!

En, minst sagt, rörig stad! Det gäller att hålla koll på var man går och står!

I Indien dekorerar man mycket med torkade blommor. Vi besökte en “blomfabrik” med torkade rosenblad, tagetes och jasmin.

Med HOPP om en fortsatt trevlig Indien-vistelse…! 🙂

Tid för fotografering på takåsarna.

Dagens utflykt närmar sig sitt slut. Vi färdades i någon form av motorcykelvagn och vi damer i sällskapet fick välja gåvor i form av en massa armband i olika färger! Typiskt indiskt, tillverkade i hård plast och ganska ömtåliga…! 😀

Vi fick dagens lunch hemma hos vår guide. En massa goda hemlagade indiska rätter! Hans hem var dessutom väldigt imponerande långt inne i en liten gränd!

Övriga dagar kommer i nästa inlägg. Håll ut!

Betraktelser av Hanois gatuliv

Jag tycker om att betrakta gatuliv och vardagens bestyr på platser jag kommer till här i Asien. Därför får bilder från Hanois gator ett eget inlägg. Känn på stadens puls!

Tradition som lever kvar – att bära sina varor i korgar som vilar på bräda över axeln.

Drakfrukt, mango, äpplen, vindruvor, meloner, apelsiner…… All världens frukt i ett och samma stånd!

Klotter på vägg på gatan. Notera att barnet i alla fall har hjälm…

Skoaffär på hörnet

Korgen full med limefrukter

Clementiner och mango på cykeln

 

Kära Hanoi, Vietnam

Maria hade en önskan: “Mamma, kan vi inte åka tillbaka till Hanoi igen? Jag skulle vilja bo på samma hotell vi bodde på när ni hämtade mig och när vi var där 2007”. Sagt och gjort. Vi bokade in påsklovet för detta och bokade även övernattningarna på “Army Hotel” som numera heter “Army Guesthouse”.

Men först lämnade vi Foxy hos sina kompisar på Canines Matter. Där vet vi att hon mår bra och blir väl omhändertagen.

Maria på Changi Airport

Med stor nyfikenhet närmade vi oss Hanoi och Army Guesthouse. Skulle vi känna igen oss? Det var ju nära 10 år sedan senaste besöket i Hanoi. Jodå, hotellet fanns kvar på samma plats – om än lite slitet. Vi fick vår rumsnyckel och önskemålet uppfylldes – rum nummer 401 som vi bodde i under juli månad 2000 när vi hämtade Maria vid vår adoptionsresa och även under vår återresa hösten 2007.

Gatulivet är detsamma som under alla gånger vi varit i Hanoi. Med stor beslutsamhet tar man steget ut i gatan och kryssar fram mellan bilar, bussar och ett oändligt antal moppar! Övergångsställen och trafikljus finns, men inte alltid där man vill gå över gatan.

Lobbyn på Army Guesthouse har knappt förändrats på 10 år.

Tillsammans med Adoptionscentrums lokala representant Mr Hang i samma lobby 2007

Redan första kvällen bokade vi in oss på en kryssning till Ha Long Bay med avresa dagen därpå. Efter en bussresa på ca fem timmar, kom vi fram till – för Anders och mig – ett helt nytt hamnområde. Första gången vi var här var i januari 1998 – bara några dagar innan vi fick Christine.

En hel vietnamesisk armé

Tyvärr var det något mulet när vi lämnade hamnen, men vi slapp regn i alla fall. Väl ombord fick vi information om hur vår resa skulle bli och vilka stopp vi skulle göra på vägen. Därefter serverades lunch.

Vi hälsas välkomna ombord av personalen på “The Viet Beauty”

Vår trebäddshytt ombord. Senare fick Maria en egen hytt pga en avbokning 🙂

Vi kryssade runt i ett fantastiskt kustlandskap! Ha Long ligger i nordöstra delen av Vietnam, strax norr om staden Hai Phong. Sedan 1994 finns trakten med på UNESCOs Världsarvslista.

Ha Long Bay

Ha Long Bay, in the Gulf of Tonkin, includes some 1,600 islands and islets, forming a spectacular seascape of limestone pillars. Because of their precipitous nature, most of the islands are uninhabited and unaffected by a human presence. The site’s outstanding scenic beauty is complemented by its great biological interest.

Description is available under license CC-BY-SA IGO 3.0

Efter utflykterna bjöds vi på vin och frukt uppe på däck i solnedgången. Så vackert!

GOOD MORNING, VIETNAM!

På kryssningens andra dag gick vi upp med solen. Aktivitet på soldäck för morgonpigga var de kinesiska rörelserna Qigong eller Tai Chi.

Mer hopp-i-land-aktiviteter eller rättare sagt hopp på flotte. Vi fick besöka en pärlfarm som låg förankrad på en stor flotte. Intressant att se hur man odlar pärlor. Det gör man även på vår favoritö Phu Quoc i södra Vietnam. Se tidigare inlägg här på hemsidan https://www.dahlshomepage.com/allmantfamiljen/ater-till-paradiset-phu-quoc/

Om man besöker Hanoi och norra delarna av Vietnam är en tur till Ha Long Bay ett måste. Naturen är betagande vacker och kryssningen rogivande. Vill man inte gå iland på de olika platserna längs vägen så kan man lugnt stanna kvar ombord och koppla av på egen hand. Men man är ju inte ensam precis – det är många kryssningsfartyg runt omkring. Turismen i området har definitivt ökat sedan vårt första besök i januari 1998. 

När vi närmar oss Hanoi igen är solen på väg ner och strör sitt guld över Röda Floden.

Lite shopping blev det också förstås. Maria ville gärna ha en traditionell, vietnamesisk Ao Dai – långbyxa med lång tunika i sidentyg och med en mängd variationer på olika mönster. Se så vacker hon är!

Bakom butiken låg en charmig innergård med burfåglar hängades i taket. Vacker fågelsång.

Ett populärt besök är att gå på vattenteater med dockor – Water Puppet Show, en traditionell föreställning med dockor i vatten, styrda av människor som beskriver Vietnams historia med sång och musik av orkester. Lite svårt att förstå handlingen kanske… 😉

Redan vid vårt första besök i Hanoi (januari-februari 1998) när vi hämtade Christine blev vi rekommenderade en speciell restaurang i de gamla franska kolonialkvarteren – Cha Ca La Vong. Denna enkla restaurang serverar endast en maträtt – Grilled Fish. Man får alla tillbehör till bordet och lagar rätten själv med en massa bladgrönsaker i pannan. Tillbehör är kalla nudlar och jordnötter. En väldigt god rätt. Rekommenderas vid besök till Hanoi!

Naturligtvis var vi här även 2007! 🙂

Tack för oss igen, Hanoi! På återseende, får vi hoppas!

Ingen hemlighet längre – flytt sommaren 2017!

Jakarta – here we come!

Jakarta by night

En vecka i mitten av oktober under höstlovet blev det dags för Look & See-resan till Indonesiens huvudstad Jakarta på ön Java. Det blir vårt nya hemland under kommande tre år. Christine flyttar inte med oss dit. Hon bor i Sverige sedan januari i år, men hon var med oss på denna resa, eftersom hon bodde kvar i Singapore med oss året ut 2016.

Vi gjorde ett studiebesök på JIS – Jakarta Intercultural School – den skola som Maria kommer att gå på från och med Grade 11 med början i augusti 2017. Eftersom det var höstlov även här var skolan tom på elever, men vi fick en visning av en japansk kvinna som representerade Parents Association på skolan.

Det verkar vara ett mycket trivsamt campus och vi har fått många rekommendationer att denna skola ska vara bäst bland de internationella skolor som finns i Jakarta. Sedan blev det bostadsvisningar och vi har gjort vårt val. Återkommer till det vid senare inlägg.

När vi ändå var i närheten och det var skollovsvecka, passade vi på att besöka Bali igen. Denna gång blev det till Sanur – en ort på Balis sydöstkust. Gissar vi kommer att besöka Bali en hel del under de kommande åren – inte oss emot.

Färgglada båtar som verkligen piggar upp ligger efter stranden.

Sverige visar att det finns!

Tack för denna gång, Sanur och Bali! På återseende!

Lycka att komma tillbaka till Foxy…

 

Besök till ett världsarv – Angkor Wat

Tidigt ringde klockan söndagmorgon den 2/10 2016. Dags för regionmötets efterresa till Siem Reap i Kambodja som vi i SWEA Singapore arrangerat med hjälp av svenska Kristina Gardin Forssell som jobbar med resor här. 17 förväntansfulla och äventyrslystna Sweor möttes tidigt på Changi flygplats.

Varmt välkomnande redan på flygplatsen där vi fick en matchande sjal att lägga om axlarna. Den behövdes dock inte för värmens skull…!

Sedan började ett fullspäckat och äventyrligt program. Vi började med ett otroligt intressant besök på en silkesfarm där vi fick se hela tillverkningen av siden från början till slut. Flinka fingrar och stor noggrannhet. Siden har tillverkats i Kambodja sedan 1300-talet och Khmersiden anses vara bland det vackraste i Sydostasien.

Efter en god och efterlängtad lunch kom vi till hotellet och kunde checka in.

Strax efter vad det dags för nästa studiebesök på Chantier D´Ecole – en hantverksskola där man lär ut traditionellt khmerhantverk. Även här mästerverk och precision av högsta mått.

“Dra, dra min gamla oxe, så mycket du förmår…” Evert Taubes “Oxdragarsång” skulle passat bra att sjunga denna förmiddag dag två. Två och två fick vi åka ox-kärra dragen av två oxar och en förare på kuskplatsen genom byn Roulos. Skumpig väg och vacker natur och med mycket enkla bostadshus efter vägen.

Sedan ut på sjön. Med båt färdades vi på sjön Tonlé Sap – Sydostasiens största sjö.

Här bor innevånarna i hus som antingen flyter på en flotte eller är byggda på pålar i vattnet.

Vi stannade en stund i byn Kampong Pluk där vi besökte en skola med lyckligt lottade barn som får gå i skola. Vi hade användbara gåvor med oss i form av skrivmaterial. Även inköpta ryggsäckar delades ut till de mest behövande barnen. Lyckan över en alldeles ny skolväska går inte att ta miste på…

Marknadsbesök. Här finns allt – både vanliga och ovanliga matprodukter.

En upplevelse att bli paddlad runt i en skog under vatten.

Vi besökte även en ovanlig cirkusföreställning – Cirkus Phare. Phare är ett program som startades för att ge arbete åt mindre priviligierade ungdomar, samtidigt stödjer de den kambodjanska kulturen. Genom dans, akrobatik, teater och musik berättar de kambodjanska historier. Tyvärr inga bilder från föreställningen.

Templet Angkor Wat i soluppgången. En del av världsarvet sedan 1992.

Så kom dagen för resans höjdpunkt. Se solen gå upp bakom det stora världsarvet, templet Angkor Wat. Vi var inte ensamma denna tidiga morgon. Folk fullkomligen vallfärdar hit varje morgon för att få se dessa mäktiga 900-åriga byggnader spegla sig i sjön framför vid solens uppgång. Visst är det vackert och mäktigt!

Resten av dagen gick i templens tecken. Med chaufför och tuk-tuks åkte vi mellan de olika tempelområdena. Angkor Thom är den största av tempelstäderna. I tempelstaden Ta Prom fascinerades vi över hur växtligheten trängt in och vuxit sig fast i ruinerna.

 

Brudar i blått – Ida Maria – Kerstin – Åsa

Vår sista dag i Siem Reap. En del av oss lite mer äventyrliga upplevde ”Flight of the Gibbons”  – en lång zipline genom djungeln i tempelområdet. De andra besökte en studio där man tillverkar figurer till skuggteater – Shadow Puppet Master och var även till Nationalmuséet. Lunch åt vi på Restaurang Marum, där gatubarn och utsatta ungdomar får en chans till undervisning i matlagning och servering.

Lite uppvärmande fottvätt och fotmassage innan kroppen får sitt.

Innan bussen gick mot flygplatsen kunde de som ville njuta av kambodjansk massage på Bodia Spa och under avkoppling minnas allt fantastiskt vi varit med om på denna resa.

Monica Berglund, Carina Johansson och jag tröstar oss med öl i väntan på försenat flyg.

På grund av åskoväder blev vi kraftigt försenade vid avresan från Siem Reap. Men det gick ju ingen större nöd på oss. Det fanns ju mat och dryck att köpa.

 

Delar av detta inlägg är kopierat från SWEA Singapores hemsida, men eftersom jag vid denna tidpunkt var webbansvarig för SWEA Singapore och därmed är författaren av detta, gjorde jag det enkelt för mig och kopierade en del till min egen hemsida.

Resan gjordes 2-5 oktober 2016

 

3D2N Bangkok Free & Easy Package

Christine hade turen på sin sida på nattcluben Attica en kväll. Hon vann en resa till

Sedan hade just jag turen att få följa med henne dit några dagar i september. Alla hennes vänner här hade ju flyttat härifrån. Mamma duger ibland…

En regnig kväll i Bangkok

Andra dagen fick vi en guidad tur fram till lunch. Eftersom vi var de enda som var med på denna tur (VIP?) så gick den ganska fort. Vi hade väl inte så många frågor att ställa… 🙂

En kort båttur på floden Chao Praya blev det också som tog oss över till andra sidan. Där strosade vi runt bland försäljare och munkar kring templet Wat Arun som för tillfället renoverades.

 

 

Lite shopping förstås på MBK och Terminal 21

Vi bodde på ett ganska enkelt, men rent och snyggt så kallat Boutique Hotel som heter Vince Hotel Pratunam. Inredningen i frukostmatsalen bestod av gamla frisördetaljer som fick oss att tänka på pappa och morfar Börje förstås…

En restaurang vi gärna återvänder till i Bangkok är “Cabbages & Condoms”. Inredningen på restaurangen har många roliga detaljer gjorda av kondomer!  På restaurangens egen hemsida finns förklaring till dessa figurer:

“As one of the most unique restaurants in Metropolitan Bangkok, the Cabbages & Condoms (C&C) Restaurant has attracted international attention. Conveniently located near one of Bangkok’s main business districts, C&C is very popular among local and foreign clients. Our restaurant was conceptualized in part to promote better understanding and acceptance of family planning and to generate income to support various development activities of the Population and Community Development Association (PDA) We also provide catering services to meet all requirements. And remember, our food is guaranteed not to cause pregnancy.”

Tack för trevliga och mysiga dagar i Bangkok, Christine!

Christine med sina vänner på Attica den kvällen hon vann resan!