IB Student Maria 2019!👩‍🎓🎉🍾

Den 25 maj 2019 var det äntligen dags för vår Maria att få sätta på sig studentmössan!

Vår stora vackra duktiga dotter!!! 🥰🥰💖

Äntligen är 12 års skolgång till ända och hälften av dessa år har inneburit skolgång i Singapore och Jakarta för Marias del.

Avslutningsceremonin på JIS – Jakarta Intercultural School – var mycket pampig och vacker!

Skolans administrationspersonal lade ner mycket arbete under våren på att uppmärksamma avgångseleverna i form av stora fotocollage på dem – från babies till nutid. Hittar du Maria?

Lycka till i framtiden vår älskade Maria! 💖💖💖

En skoltid är snart till ända – CM hos mig – Indisk matlagning med Ibu Molina 😋

Att flytta utomlands under några år innebär många förändringar på olika sätt för oss alla. Allt är inte på gott. Det inträffar stunder när allt vänds upp-och-ner och man undrar vad man givit sig in på. Åtminstone har jag känt så stundtals. Men i slutändan har jag väldigt mycket att vara tacksam för som får uppleva denna tid i Sydostasien.

En skoltid går mot sitt slut. Det har varit fantastiskt givande och roligt att få uppleva internationella skolor i Singapore och Jakarta. Inte minst för Christine och Maria som fått lära sig ofantligt mycket. Ja, det har inneburit mycket hårdare undervisning – men vad de är tacksamma för det! Och det är vi med – Anders och jag. Vi tror, att de med dessa utlandsår, fått en chans och en möjlighet att upptäcka att skolans värld och lärande och kunskap är viktigt för deras framtid.

Alla skolor, både i Singapore och Jakarta, har en dag när man framhäver sin egen nationalitet i form av landets traditioner, mat och uppträdanden. Tyvärr kan inte Sverige ensamt stoltsera med detta på Jakarta Intercultural School i Jakarta. Vi är för få familjer helt enkelt. Knappt att ens Norden räcker till. Men vi deltar så gott det går. Här är bilder från vårt sista deltagande inom detta i Jakarta. I Singapore på Overseas Family School kallades det “Global Picnic”. Där var vi med alla år och jag var dessutom Coordinator för Sverige våren 2015. Se länk: https://www.dahlshomepage.com/?p=3018

Dags för Coffee Morning igen! Denna gång hos mig med Sverige som värd. Det är ganska tacksamt att vara värd och enbart hålla med husrum och drycker i form av kaffe, te, juice och vatten… De andra svenska vännerna kommer med delikatesserna! 🧀🥖🍤🍕🥗

Som styrelsemedlem i Nordic Club gäller det att hitta på aktiviteter för medlemmarna. Vid varje styrelsemöte gnuggar vi våra geniknölar och försöker komma på något roligt att göra. En aktivitet som sällan misslyckas är matlagningskurser. Vi bokade den indiska kvinnan Ibu Molina som bott i Jakarta mer än 30 år. Hon kan den indiska kokkonsten ut i fingerspetsarna och har, förutom matlagningskurser, även “Home Delivery” verksamhet i sitt hem. Sååå gott allting! 😋😊

Ingen hemlighet längre – flytt sommaren 2017!

Jakarta – here we come!

Jakarta by night

En vecka i mitten av oktober under höstlovet blev det dags för Look & See-resan till Indonesiens huvudstad Jakarta på ön Java. Det blir vårt nya hemland under kommande tre år. Christine flyttar inte med oss dit. Hon bor i Sverige sedan januari i år, men hon var med oss på denna resa, eftersom hon bodde kvar i Singapore med oss året ut 2016.

Vi gjorde ett studiebesök på JIS – Jakarta Intercultural School – den skola som Maria kommer att gå på från och med Grade 11 med början i augusti 2017. Eftersom det var höstlov även här var skolan tom på elever, men vi fick en visning av en japansk kvinna som representerade Parents Association på skolan.

Det verkar vara ett mycket trivsamt campus och vi har fått många rekommendationer att denna skola ska vara bäst bland de internationella skolor som finns i Jakarta. Sedan blev det bostadsvisningar och vi har gjort vårt val. Återkommer till det vid senare inlägg.

När vi ändå var i närheten och det var skollovsvecka, passade vi på att besöka Bali igen. Denna gång blev det till Sanur – en ort på Balis sydöstkust. Gissar vi kommer att besöka Bali en hel del under de kommande åren – inte oss emot.

Färgglada båtar som verkligen piggar upp ligger efter stranden.

Sverige visar att det finns!

Tack för denna gång, Sanur och Bali! På återseende!

Lycka att komma tillbaka till Foxy…

 

Christines Sista Skolvecka och Studentdag

Sista veckan innan våra examineringar hade vi s.k. “leavers week” på skolan, med massa roliga event varje dag under en vecka. Det var organiserat av skolans yngre elever och lärarna och det var verkligen en fin och minnesvärd vecka för oss alla. Sista dagen avslutades med vattenkrig och flashmob till High School Musical. Trots att vi var lyckliga över att ha haft våra sista lektioner någonsin, fanns ångesten över de kommande examineringarna där…

Processed with VSCOcam with a5 preset

Animal Welfare Day! Vi klädde ut oss som zoo-skötare och vann pris för bästa utklädnad.

Processed with VSCOcam with a5 preset

Klasskompisarna. V-H: Cameron, Sneha, Ingvill, Maja och Saskia.

Efter mycket svett och tårar var vi äntligen färdiga med våra slutprov, och då var det bara balen och studenten kvar. Min studentdag var något som jag hade sett fram emot sen dagen jag började IB nästan… Det var ett stort kapitel som avslutades så det var definitivt en speciell dag som vi behövde förbereda och fixa inför. Jag har märkt en del skillnader mellan att ta studenten i Sverige och i Singapore:

  • Vi har inga studentskivor eller “gubbskivor”. Jag tror att man kommer mycket närmre lärarna i Sverige jämfört med här, då det är väldigt formellt och man måste alltid visa mycket respekt för lärarna.
  • Något vi däremot fick, som jag tror inte är lika vanligt i Sverige är vår “grad trip”. Detta var en resa som ca 60 personer från skolan gjorde, och då åkte vi till Koh Samui i Thailand. Mer om detta i ett senare inlägg.
  • I Singapore övar vi på själva ceremonin ca 6-7 gånger, varav två är genrep på “riktigt”, med våra “graduation caps and gowns”. Dessa genrep tog ca 4 timmar varje gång. Mina vänner hemma i Sverige berättade att det inte övades något överhuvudtaget, utan det var mer “utspring och skrik/sjung” i princip.
  • Vi har ingen champagnefrukost… Lite tråkigt kanske men vi fick ju fira ordentligt ändå på kvällen på vår studentdag.
  • …Och likaså inget flak. Detta är en av de sakerna jag faktiskt tycker är synd att jag missade.

Fast det var två saker jag bara inte kunde hoppa över; den vita klänningen och mössan! Jag beställde min studentmössa från Crownstudent.com som pappa fick hämta åt mig på ett Sverigebesök i mars.

Min mössa

Själva studentceremonin var ca 2.5 timme lång, med en massa uppträdanden, sång, musik, tal från lärare och elever, och sist men inte minst, vår “diploma ceremony”. Då delade vår rektor ut intyg från OFS till alla elever i hela 12an, var och en för sig. Detta tog sin lilla tid med våra 230 elever som skulle ta studenten. Ceremonin avslutades med att kasta mössorna som man brukar göra här.

img_8380

img_6533  
img_6586 img_6444

 

img_6465

Äntligen var det vår tur! Lyckan går inte att beskriva, samtidigt som det var lite jobbigt att ta farväl av vissa lärare. Efter att ha sagt hejdå till dem och vänner (för några timmar iallafall…) åkte vi hemåt och öppnade en flaska champagne. Sen blev det otroligt god och fin middag med fantastisk utsikt på Equinox uppe på våning 70 av Swissotel the Stamford.

img_6549

img_6497

Ett perfekt avslut med familjen av min studentdag! Efter det bar det av mot Marina Bay Sands för att träffa alla vänner och ta en drink innan det blev utgång. Min studentdag var väldigt lyckad och otroligt minnesvärd!

Kram Christine

Exam Weeks

 

Christine och Maria är mitt uppe i några tuffa veckor nu: EXAM WEEKS.

Det innebär att allt de läst och pluggat in under höstterminen ska de nu ha prov på! Skrivbordet ovan har varit en vanlig syn under perioden. Maria, som går i Middle School, har gått i skolan som vanligt under provtiden. Christine i High School har haft schemalagda prov varje dag och övrig tid har varit studietid hemma. Jag har alltså haft lite mer sällskap de stunder jag varit hemma. Mysigt! :-). Igår, torsdag skulle Christine skriva kl 9.00 enligt schema. När hon kom till klassrummet var där helt andra studenter och hon fanns inte med på listan. Hon kontaktade Exam Coordinator Mr Read och det visade sig att man schemalagt henne fel! Kändes förstås lite retfullt när man kunnat få lite sovmorgon… Trots skolans misstag måste Christine ändå ha specialtillstånd att lämna campus, så hon fick detta med sig… 🙂

20131206_085039

 

Overseas Family School

20130815_122317

Tjejernas skola är kanske inte den mest moderna, men den verkar ha ett gemyt och en väldigt vänlig anda – åtminstone om du kommer dit som förälder…;-). Idag “bjöd” Maria mig på lunch på skolan. Riktigt trevligt och maten var helt ok. Men vilken ljudvolym! The Canteen ligger i princip utomhus under tak, så det blir ett eko när eleverna kommer in samtidigt för att äta.