3D2N Bangkok Free & Easy Package

Christine hade turen på sin sida på nattcluben Attica en kväll. Hon vann en resa till

Sedan hade just jag turen att få följa med henne dit några dagar i september. Alla hennes vänner här hade ju flyttat härifrån. Mamma duger ibland…

En regnig kväll i Bangkok

Andra dagen fick vi en guidad tur fram till lunch. Eftersom vi var de enda som var med på denna tur (VIP?) så gick den ganska fort. Vi hade väl inte så många frågor att ställa… 🙂

En kort båttur på floden Chao Praya blev det också som tog oss över till andra sidan. Där strosade vi runt bland försäljare och munkar kring templet Wat Arun som för tillfället renoverades.

 

 

Lite shopping förstås på MBK och Terminal 21

Vi bodde på ett ganska enkelt, men rent och snyggt så kallat Boutique Hotel som heter Vince Hotel Pratunam. Inredningen i frukostmatsalen bestod av gamla frisördetaljer som fick oss att tänka på pappa och morfar Börje förstås…

En restaurang vi gärna återvänder till i Bangkok är “Cabbages & Condoms”. Inredningen på restaurangen har många roliga detaljer gjorda av kondomer!  På restaurangens egen hemsida finns förklaring till dessa figurer:

“As one of the most unique restaurants in Metropolitan Bangkok, the Cabbages & Condoms (C&C) Restaurant has attracted international attention. Conveniently located near one of Bangkok’s main business districts, C&C is very popular among local and foreign clients. Our restaurant was conceptualized in part to promote better understanding and acceptance of family planning and to generate income to support various development activities of the Population and Community Development Association (PDA) We also provide catering services to meet all requirements. And remember, our food is guaranteed not to cause pregnancy.”

Tack för trevliga och mysiga dagar i Bangkok, Christine!

Christine med sina vänner på Attica den kvällen hon vann resan!

Christine & Isak

Sommaren i Sverige fick en alldeles speciell betydelse för Christine. Hon mötte Isak. Kärleken började spira. Helt plötsligt kändes det väl inte sådär jättekul för henne att åka tillbaka med oss andra till Singapore efter sommaren. Men säkert nyttigt. I augusti kom Isak på sitt första besök till oss.

Dopp hemma i poolen

Vi passade på att göra en utflykt till vår favoritdjungel MacRitchie Nature Trails när Isak var här.

En tur i regnskogen uppskattas av alla. Även Isak gillade fukten, grönskan och de nyfikna aporna.

En annan favorit vi har och som vi gärna besöker är grillarna på gatan vid hawker centret Lau Pa Sat. Blandade grillspett med jordnötssås. Mums!

Därefter en drink på hög höjd – Baren “Cé La Vi” på taket på 57:e våningen på Singapores flaggskepp – hotellet Marina Bay Sands.

 

 

 

Lite lustigt ändå, får man väl säga, att två Asien-födda, svenska ungdomar möts och kärlek uppstår. Isak född i Sydkorea och Christine född i Vietnam.

Välkommen tillbaka till oss, Isak!  🙂

Christines Sista Skolvecka och Studentdag

Sista veckan innan våra examineringar hade vi s.k. “leavers week” på skolan, med massa roliga event varje dag under en vecka. Det var organiserat av skolans yngre elever och lärarna och det var verkligen en fin och minnesvärd vecka för oss alla. Sista dagen avslutades med vattenkrig och flashmob till High School Musical. Trots att vi var lyckliga över att ha haft våra sista lektioner någonsin, fanns ångesten över de kommande examineringarna där…

Processed with VSCOcam with a5 preset

Animal Welfare Day! Vi klädde ut oss som zoo-skötare och vann pris för bästa utklädnad.

Processed with VSCOcam with a5 preset

Klasskompisarna. V-H: Cameron, Sneha, Ingvill, Maja och Saskia.

Efter mycket svett och tårar var vi äntligen färdiga med våra slutprov, och då var det bara balen och studenten kvar. Min studentdag var något som jag hade sett fram emot sen dagen jag började IB nästan… Det var ett stort kapitel som avslutades så det var definitivt en speciell dag som vi behövde förbereda och fixa inför. Jag har märkt en del skillnader mellan att ta studenten i Sverige och i Singapore:

  • Vi har inga studentskivor eller “gubbskivor”. Jag tror att man kommer mycket närmre lärarna i Sverige jämfört med här, då det är väldigt formellt och man måste alltid visa mycket respekt för lärarna.
  • Något vi däremot fick, som jag tror inte är lika vanligt i Sverige är vår “grad trip”. Detta var en resa som ca 60 personer från skolan gjorde, och då åkte vi till Koh Samui i Thailand. Mer om detta i ett senare inlägg.
  • I Singapore övar vi på själva ceremonin ca 6-7 gånger, varav två är genrep på “riktigt”, med våra “graduation caps and gowns”. Dessa genrep tog ca 4 timmar varje gång. Mina vänner hemma i Sverige berättade att det inte övades något överhuvudtaget, utan det var mer “utspring och skrik/sjung” i princip.
  • Vi har ingen champagnefrukost… Lite tråkigt kanske men vi fick ju fira ordentligt ändå på kvällen på vår studentdag.
  • …Och likaså inget flak. Detta är en av de sakerna jag faktiskt tycker är synd att jag missade.

Fast det var två saker jag bara inte kunde hoppa över; den vita klänningen och mössan! Jag beställde min studentmössa från Crownstudent.com som pappa fick hämta åt mig på ett Sverigebesök i mars.

Min mössa

Själva studentceremonin var ca 2.5 timme lång, med en massa uppträdanden, sång, musik, tal från lärare och elever, och sist men inte minst, vår “diploma ceremony”. Då delade vår rektor ut intyg från OFS till alla elever i hela 12an, var och en för sig. Detta tog sin lilla tid med våra 230 elever som skulle ta studenten. Ceremonin avslutades med att kasta mössorna som man brukar göra här.

img_8380

img_6533  
img_6586 img_6444

 

img_6465

Äntligen var det vår tur! Lyckan går inte att beskriva, samtidigt som det var lite jobbigt att ta farväl av vissa lärare. Efter att ha sagt hejdå till dem och vänner (för några timmar iallafall…) åkte vi hemåt och öppnade en flaska champagne. Sen blev det otroligt god och fin middag med fantastisk utsikt på Equinox uppe på våning 70 av Swissotel the Stamford.

img_6549

img_6497

Ett perfekt avslut med familjen av min studentdag! Efter det bar det av mot Marina Bay Sands för att träffa alla vänner och ta en drink innan det blev utgång. Min studentdag var väldigt lyckad och otroligt minnesvärd!

Kram Christine

Sminkkurs & Konståkning

Min tanke och ambition med denna hemsida var att den skulle uppdateras minst en gång i veckan. Men så har det inte blivit nu på slutet. Törs jag säga att jag inte haft tid??! Delvis stämmer det nog, men själva ådran att skriva ner lite vardagshändelser har väl inte riktigt infunnit sig heller den sista tiden. Jag gör ett försök nu, så får vi se vad som blir…undrande-smiley

Vad har då hänt sedan sist? Jo, jag har varit på sminkkurs för att möjligen kunna få bli lite snygg och vacker och släta ut alla rynkor. Vi var några SWEOR som insåg att vi borde ta tag i våra “fejs” och se till att få lite goda råd på vägen om hur man sköter sin åldrande hud i detta fuktiga och varma klimat. Sagt och gjort: vi begav oss till en Make Up Store-butik (just det-svenskt företag) i det fashionabla Paragon Shopping Centre och fick oss en lektion.makeupstore

En modell efterlystes. Jag var inte sen med att anmäla mig till det. Lika bra att de som kan fick göra jobbet på mig – och utan glasögon ser jag knappt vad jag gör i alla fall. De åker av och på under mina stunder framför spegeln när jag ska få till något snyggt…

Resultatet då? Nja, det kändes nog mest som om hela ansiktet höll på att krackelera och vi undrade nog allihop om allt detta duttande med pennor och penslar och färg verkligen är nödvändigt? Det tar ju bara tid! Men jag var ganska nöjd med färgvalet på den ögon make up jag fick, så det blev några fina ögonpennor som fylldes på i min lilla sminkväska.

Att sminka sig är ju en typ av konst och konståkning en helt annan….

20140212_171741

The Rink i JCube i Jurong East.
En isrink som ligger mitt i ett köpcentrum.

Både Christine och Maria var inställda på att konståkningsträning och fotbollsspelande fick lov att kliva åt sidan –  åtminstone till en början – i samband med flytten hit till Singapore. Skolan skulle komma att kräva all tid i anspråk. Christine var väl lite besviken på att behöva lägga skridskorna på hyllan. Men vi visste att det fanns några ishallar och att det fanns möjlighet att boka upp sig på istider för träning. Nu har det så äntligen blivit dags! Under några onsdagkvällar har hon fått stå på is igen. En aning ringrostig till en början, förstås, men det går ju inte att missta sig på hennes glädje att få göra sina piruetter, dubbel toelope och hoppa axel igen! Blev det rätt? Undrar om jag någonsin får kläm på alla dessa uttryck och namn på alla konster inom konståkning? I min värld låter det bara – konstigt! 😀

Vi börjar i liten skala…. Än så länge har det bara blivit träning en gång i veckan utan tränarcoach till skillnad mot sex gånger i veckan med tränarcoach i Sverige. Men skolan var inte lika tuff i hemlandet…20140226_175439

 

Nu vaknen och glädjens – Lucia är här!

Mera Lucia! Denna gång i Svenska Kyrkan i tropisk värme och en skur av tropiskt regn. Det stämmer liksom inte riktigt… Men stämningen infinner sig ändå – tro det eller ej!

Efter de välkända och vackra sångerna serverades glögg, kaffe, lussebullar, pepparkakor och risgrynsgröt! Så gott!

Nästa år är vi också med i Lucia-tåget – förhoppningsvis alla tre damerna i familjen Dahl… 🙂

20131212_203848

Exam Weeks

 

Christine och Maria är mitt uppe i några tuffa veckor nu: EXAM WEEKS.

Det innebär att allt de läst och pluggat in under höstterminen ska de nu ha prov på! Skrivbordet ovan har varit en vanlig syn under perioden. Maria, som går i Middle School, har gått i skolan som vanligt under provtiden. Christine i High School har haft schemalagda prov varje dag och övrig tid har varit studietid hemma. Jag har alltså haft lite mer sällskap de stunder jag varit hemma. Mysigt! :-). Igår, torsdag skulle Christine skriva kl 9.00 enligt schema. När hon kom till klassrummet var där helt andra studenter och hon fanns inte med på listan. Hon kontaktade Exam Coordinator Mr Read och det visade sig att man schemalagt henne fel! Kändes förstås lite retfullt när man kunnat få lite sovmorgon… Trots skolans misstag måste Christine ändå ha specialtillstånd att lämna campus, så hon fick detta med sig… 🙂

20131206_085039

 

SWEAs Jullunch på Svenska Residenset & release SWEA Magazine

I fredags började mitt julfirande då vi hade en hyfsat bra generalrepetition av Svenska Skolans Lucia-tåg som går av stapeln fredagen den 6/12. Kan inte hjälpas att en och annan tår smyger sig fram i ögonvrån när kända jultoner ljuder…. Men med tanke på kollegan Kristinas och mitt ansvar för nio små pepparkaksgubbar med mycket spritt i benen, togs vi snabbt ner på jorden igen för att försöka hålla ordning på våra bruna vänner!pepparkaksgubbar

Nästa tjuvstart på julfirande gick av stapeln igår. SWEAs tradition bjuder jullunch i form av knytkalas på Svenska Residenset – ambassadörsfamiljens bostad. En mycket god tillställning där den ena juldelikatessen efter den andra radades upp på det avlånga buffébordet (måste erkänna att min “Janssons Frestelse” blev riktigt bra)! Då vi var 50-talet SWEOR på tillställningen, satt vi både utomhus och inomhus i representationsutrymmena i denna vackra byggnad.

39 Andrew Road, Singapore

Vid detta tillfälle delade man även ut det nya numret av SWEA Magazine. Extra roligt för min del, då jag av nyfikenhet gick med i redaktionen för tidningen i början av oktober. Mina alster var en mindre reportageartikel och även en liten vimmel-text. Både Anders och jag lyckades även fastna på bild från SWEAs kräftskiva i september! 😀20131204_084520Extra stolt mamma får jag väl vara då vår Christine pryder tidningens omslag! 😉

Min artikel “Frestelsernas Bord”

Önskar alla en fortsatt fin adventstid!

Kerstin – Lärarassistent & Frilansjournalist 😉

 

Skoljobb.

Det är verkligen stor skillnad i skolan här jämfört med hemma i Sverige. Lärarna är mycket strängare men i gengäld också mycket bättre och förstående. Det handlar väldigt mycket om effektivt arbete när man är i skolan – och mycket läxor när man kommer hem! Jag har suttit nästan hela dagen fram tills nu (midnatt) med diverse skolarbeten som ska in i början på veckan. Man vill försöka få det mesta klart innan måndag eftersom det då kommer nya läxor och inlärningsuppgifter som ska in snart. Egentligen skulle jag ut med kompisar idag men vi alla insåg att det inte fanns tid/ork. Man är trött efter en skolvecka! Fredagar är i princip enda skoldagen man kan umgås med kompisar efteråt, förutom när man har en ECA (extra curricular activity) då man ibland har det tillsammans med en kompis. På torsdag börjar min Women’s Yoga som jag ska börja på tillsammans med en tysk kompis! Längtar 🙂

Christine

Regler

imageHej! Nu sitter jag och Maria på skolbussen på väg hem. Vi åker tillsammans med ca 20 andra barn vilka ca. 15 är i åldrarna 5-7 år och resten i min och Marias ålder. Ni kan föreställa er ljudvolymen i bussen efter att dessa 15 barn har fått i sig sitt godis! (Godis äts ofta som mellanmål och snacks av barnen på Kindergarten och Elementary school – fråga mig inte varför!)

Häromdagen åkte jag, Maria och mamma till Sentosa. Vi kollade bland annat in en utav stränderna, Siloso Beach dit vi defenitivt ska åka någon gång. Så fick vi syn på en utav Singapores skyltar (som de är väldigt kända för) och en som var speciellt lustig. Den “förbjuder” nämligen att använda solglasögon på kvällen!

Första skoldagen!

Morgonen började bra. Lite småstirriga alla tre, men vi kom i tid till gaten vid vår entré för att vänta på skolbussen. Dit kom även en japansk kille med sin mamma och ett italienskt syskonpar med sin mamma. Alla ungdomarna skulle med samma buss. Men varför kom inte bussen??? Vi blev mer och mer oroliga över att inte komma i tid. Till slut beslöt den italienska pappan att köra alla elever. Den japanska mamman och jag tog taxi. Då kom bussen förstås, men vår vakt berättade att vi åkt. Det var enorma bilköer denna första skoldag! Sedan kom nästa utmaning: försöka hitta dina barn när ALLA är klädda likadant. Nu hade vi i förväg gått igenom var de skulle ha sina samlingsplatser denna första dag och vi var ju inte helt obekanta med skolan. Efter lite letande hittade jag dem i sina respektive klassrum. Skönt, då kunde jag andas ut och efter lite rundvandring på egen hand i skolan, promenerade jag hem. I skrivande stund har de kommit hem efter sin första skoldag i Singapore – trötta och fulla av nya intryck…!

20130812_081058