SBAS Midwinter Ball 26 November 2016

En fest att se fram mot bland svenskarna i Singapore är midvinterbalen som hålls i slutet av november av SBAS – Swedish Business Association Singapore. 

Denna gång sågs vi hemma hos SWEA-vännen Maud Gran Markkanen och hennes man Petri på lite drink och tilltugg innan vi gav oss iväg till festen.

 

Uppklädda och redo för en glittrande fest!

 

Lite tokiga bilder hör till en kväll som denna. Här tillsammans med de som satt vid vårt bord.

Jag hade äran att få Professor Bertil Andersson, President of NTU – Nanyang Technological University – till min bordskavaljer. Han fick dessutom mottaga priset som “Årets Svensk i Singapore 2016”. Grattis, Bertil!

Tillsammans med min bordskavaljer Bertil Andersson

Det var en glittrande kväll att minnas! Hoppas på återseende 2017!

 

Luciafirande på Residenset Sveriges Ambassad

Man blir nog aldrig så mycket SVENSK som när man bor utomlands!

För varje dag som går blir vi blir mer och mer påminda om den svenska julen som är i antågande. Samtidigt känns det som om vi inte behöver hålla fast vid våra traditioner. Många familjer reser hem till Sverige. Vi har valt att stanna kvar i Singapore. Det blir jul ändå. Vi har en del av våra julminnessaker med oss här och huvudsaken är väl ändå att vi är tillsammans inom familjen. Åtminstone än så länge. Tids nog blir det väl förändringar vad gäller det också…

Igår fick Anders och jag en försmak av det svenska julfirandet på Residenset på Sveriges Ambassad. Vi (läs Saab Defence & Security) var inbjudna av Sveriges Försvarsattachée med fru och Sveriges Ambassadör med fru till en “Buffet dinner with a Swedish touch” .

Ett skönsjungande vackert Lucia-tåg – framfört av en del av mina SWEA-vänner – skapade en och annan tår i ögat. Med tanke på mina forna kör – och Luciaminnen står jag nog själv med där nästa år… Det rycker i sångtarmen!20131209_193307

En fin kväll på svensk mark…

SWEAs Jullunch på Svenska Residenset & release SWEA Magazine

I fredags började mitt julfirande då vi hade en hyfsat bra generalrepetition av Svenska Skolans Lucia-tåg som går av stapeln fredagen den 6/12. Kan inte hjälpas att en och annan tår smyger sig fram i ögonvrån när kända jultoner ljuder…. Men med tanke på kollegan Kristinas och mitt ansvar för nio små pepparkaksgubbar med mycket spritt i benen, togs vi snabbt ner på jorden igen för att försöka hålla ordning på våra bruna vänner!pepparkaksgubbar

Nästa tjuvstart på julfirande gick av stapeln igår. SWEAs tradition bjuder jullunch i form av knytkalas på Svenska Residenset – ambassadörsfamiljens bostad. En mycket god tillställning där den ena juldelikatessen efter den andra radades upp på det avlånga buffébordet (måste erkänna att min “Janssons Frestelse” blev riktigt bra)! Då vi var 50-talet SWEOR på tillställningen, satt vi både utomhus och inomhus i representationsutrymmena i denna vackra byggnad.

39 Andrew Road, Singapore

Vid detta tillfälle delade man även ut det nya numret av SWEA Magazine. Extra roligt för min del, då jag av nyfikenhet gick med i redaktionen för tidningen i början av oktober. Mina alster var en mindre reportageartikel och även en liten vimmel-text. Både Anders och jag lyckades även fastna på bild från SWEAs kräftskiva i september! 😀20131204_084520Extra stolt mamma får jag väl vara då vår Christine pryder tidningens omslag! 😉

Min artikel “Frestelsernas Bord”

Önskar alla en fortsatt fin adventstid!

Kerstin – Lärarassistent & Frilansjournalist 😉

 

Födelsedagsfirande

Den 2:a November var det dags för födelsedagsfirande och inte Halloween firande för oss. Christine och en kompis som också fyller år då hade bjudit 14 kompisar till “AMPED Trampolin Park”. Efter en timmes hoppande och studsande blev det tårtkalas och presentöppning. Sedan drog de unga damerna ut på stan för att äta pizza.

20131102_181006

 

Dagen efter var det dags att agera modell. Vi åkte iväg till “East Coast” och Christine blev fotograferad för ett ev. projekt här. Framtiden får utvisa vad det eventuellt blir av det. Pappa passade ju också på att få några bilder.

DSC_0841Nu så här i November så har vi börjat komma in i regnperioden för Singapore. Det innebär att vi får en skvätt mest varje dag. Det som är lite mer ovant för oss nordbor är de åskoväder som dyker upp lite då och då. Det blixtrar och smäller så att man kan tro att världen ska gå under, men Singaporeanerna reagerar knappt.

 

Expats jakt på möbler

Efter ytterligare en arbetsvecka fylld med bl.a “parent/teacher Conference”, (en koncentrerad variant på våra Svenska utvecklingssamtal där man får träffa alla lärare i enskilda samtal), så var det då helg igen. Denna helg slipper vi ljudet från Formel-1 bilarna som präglade Singapore miljön förra helgen. Även om vi inte besökte tävlingarna så uppskattades i alla fall Justin Bieber konserten av vissa familjemedlemmar…

Besök på olika möbel och inredningsbutiker är ett obligatoriskt helgnöje för nyblivna expats, så i lördags blev det en tur till “Taylor B” igen. Det ser ut som ett kaotiskt möbellager i 3 våningar med ett oändligt antal olika möbler från mestadels Asien (Kina) men även USA/Europa. Denna gång kom vi hem med en Kinesisk stol och pall, samt en bordslampa.

Efter att ha packat upp och installerat våra nya inventarier så är det dax för en tur i gymmet och dopp i poolen innan vi plockade fram de på IKEA inköpta kräftorna. Imorgon Söndag är det dags för en tur till lampaffären och kanske lite mera växter till balkongen.

/Anders

 

“Month of the hungry ghost” samt jakten på internet

Vi har under de senaste veckorna sett hur lokalinnevånarna eldar vid sidan av vägen på flera olika ställen. När vi frågar runt lite, så får vi höra att det beror på att vi är i “Month of the hungry ghost”, dvs då man ska hedra och offra till sina döda annhöriga. I samband med det så tänder man mindre och större eldar. En ny kunskap om den kinesiska kulturen !7th_Month_Hungry_Ghost_Festival_Offerings_in_Singapore

Ni som följt oss vet att vi har försökt att installera internet via fiber under en månads tid och utan större framgång. Denna vecka var det alltså dax för försök nummer tre och nu skulle det lyckas ! Fiber leverantören kom denna gång som utlovat. När de hörde vad internet leverantören föreslagit sa de: Nää, så kan man ju inte göra, – det blir inte bra..!. och så var vi alltså tillbaka till ruta ett. Bara att ringa internetleverantören SingTel och tala om att de inte behövde komma. Träffade också ett amerikansk par som bor i huset och de hade haft samma problem (inga eluttag i skrubben där fiberanslutningen finns); frågar snabbt hur det löst det ?. – Jo vi hittade en “handy man” som borrade sig genom väggen till garderoben och drog in ström på det viset. Efter att ha frågat lite folk som arbetar i huset så fick vi telefonnummret till Mr Wong – elektriker. – Jo säger han, jag kan komma imorgon. Så i Torsdags så kom Mr Wong och nu har vi två fina eluttag i gardroben där fiberboxen finns, – mycket snyggare än amerikanarnas lösning.  På Måndag kommer SingTel  med sina burkar igen och då gör vi ett 4:e försök !!

 

Tillbaka i Singapore igen.

DSC_0712Så var man då tillbaka i Singapore efter 10 dagar i Sverige. Mest jobb, men också överlämning av nycklarna till huset i Sverige och avslutning på försäljningen. Ingen återvändo nu !
Här i Singapore fortsätter livet som vanligt. Tjejerna kämpar på i skolan och gör ett jättejobb med tanke på att de aldrig gått i en internationell skola.Tillbaka i Singapore innebär också lunch på vårt lokala Hawker Centre bredvid kontoret. Lite annan miljö än matsalen i Järfälla. I helgen blir det fortsatt jakt på möbler och en sväng till bilaffären för att se om vi kan hitta något som passar.

/Anders

Första skoldagen!

Morgonen började bra. Lite småstirriga alla tre, men vi kom i tid till gaten vid vår entré för att vänta på skolbussen. Dit kom även en japansk kille med sin mamma och ett italienskt syskonpar med sin mamma. Alla ungdomarna skulle med samma buss. Men varför kom inte bussen??? Vi blev mer och mer oroliga över att inte komma i tid. Till slut beslöt den italienska pappan att köra alla elever. Den japanska mamman och jag tog taxi. Då kom bussen förstås, men vår vakt berättade att vi åkt. Det var enorma bilköer denna första skoldag! Sedan kom nästa utmaning: försöka hitta dina barn när ALLA är klädda likadant. Nu hade vi i förväg gått igenom var de skulle ha sina samlingsplatser denna första dag och vi var ju inte helt obekanta med skolan. Efter lite letande hittade jag dem i sina respektive klassrum. Skönt, då kunde jag andas ut och efter lite rundvandring på egen hand i skolan, promenerade jag hem. I skrivande stund har de kommit hem efter sin första skoldag i Singapore – trötta och fulla av nya intryck…!

20130812_081058

 

Happy Birthday Singapore 48 år !

20130809_18550920130809_185105Nu är vi mitt i “långhelg” här i Singapore. I Torsdags så var det Hariraya, dvs muslimerna bröt fastan och firade att Ramadan är över för denna gång. I går den 9 Augusti så var det Singapores Nationaldag. Även om Singapore är en ungnation (eller kanske just därför) så verkar man ha mer erfarenhet av natinaldagsfirande än vad vi har i Sverige. Nåväl vi kommer säkert ikapp. Det var tal av premiärministern och andra potentater, flyguppvisning, parader och ett sprakande fyrverkeri. Många av de 5,3 miljonerna innevånare verkade vara ute på gator, torg och restauranger. Hur det var i tunnelbanan kan ni ju gissa ! Vi lyckades till slut komma in till Marina Bay och såg både flyuppvisning och fyrverkeri. En härlig Thai-middag fick vi också till.

Imorgon börjar skolan för tjejerna, tror det blir bra även om det säkert finns lite nerver med här och där. jag passar på att göra ett gästspel i Sverge för lite möten mm.

/Anders